Dinosaurussen in de Grotten van Sataplia (Imereti)

dino-cave
De Grotten van Sataplia zijn beroemd voor de onderaardse grotten en de nabijgelegen pootafdrukken van dinosaurussen. De naam Sataplia is gebaseerd op het Georgische woord tapli (honing). De locatie was erg bekend onder de locale bevolking voor de bijen en de bewoners kwamen daar om de honing te verzamelen.

Sataplia bevindt zich in de Imereti Caves Protected Area, een beschermd gebied van zowat 354ha en ligt ongeveer 10km te noorden van Kutaisi (provincie Imereti). Het gebied werd gecreëerd in 2007 op de basis van het Sataplia Staats Natuurreservaat. Het centrum is de Satapliaberg (494 m. boven de zeespiegel), een uitgedoofde vulkaan.

albertadromeusAHet domein is bedoeld om de vijf karst grotten van het gebied en de dinosaurus pootafdrukken te beschermen alsmede de natuur en de subtropische bossen.

Op dit ogenblik zijn er ongeveer 200 pootafdrukken bekend van een drietal verschillende dinosaurussen die werden gevonden in twee verschillende kalksteenlagen tijdens het Krijt tijdperk (145 tot 66 miljoen jaar geleden).

De 30cm lange pootafdrukken in de onderste kalklaag zijn van een onbekend roofdier, de 48cm lange pootafdrukken in de bovenste laag zijn van een ornitopode herbivoor, een drietenige planteneter die ongeveer 77 miljoen jaar geleden leefde (plaatje rechtsboven). De drie soorten werden als Sathapliasaurus Kandelaki, Sathapliasaurus Dsocenidze en Camptosaurus aangeduid.

voetafdruk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s